Поредна гореща вълна обхвана американския Тихоокеански северозапад и накара хората да потърсят спасение в климатизираните центрове за разхлаждане, предаде Асошиейтед прес.

Това става само месец след като необичайно високите температури там причиниха смъртта на стотици от най-уязвимите хора.

В Портланд, Орегон, температурите вечерта бяха 36,1, но през следващите дни в някои райони на Западен Орегон се очаква те да достигнат 44 градуса, преди да спаднат през уикенда.

Ако тези прогнози се потвърдят, в Портланд ще бъдат счупени температурните рекорди от края на юни. В Сиатъл ще бъде малко по-хладно - около 36 градуса.

Губернаторът на Орегон Кейт Браун обяви извънредно положение и предупреди, че е възможно да има проблеми с електрозахранването и транспорта.

Освен че отварят центрове за разхлаждане властите удължават работното време на обществените библиотеки и позволяват безплатно пътуване с градските автобуси до центровете за разхлаждане.

24-часова "гореща линия" ще дава информация за най-близкото такова "убежище" и ще дава съвети за безопасността. Обикновено летните температури в този регион на САЩ са между 23 и 26 градуса.

Все повече хора правят връзка между необичайно горещото време с климатичните промени.