Жълт код е обявил НИМХ за днес за области в Западна и Северна България. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Ловеч, Габрово, София-Град, Софийско и Перник.  Първата степен на опасност е заради поройни валежи и гръмотевични бури.

Продължава тенденцията от последните години, след продължителен сух период на много места да падат валежни количества, равни и по-големи от една месечна норма за съответното място.

От началото на процесите преди малко повече от половин денонощие, на места в Северозападна България до момента са паднали над 50 литра на квадратен метър валежи.

Днес облачността над западните и централни райони ще бъде по-често значителна. На много места ще превали и прегърми, не са изключени и локални градушки. без валежи ще остане в крайните източни райони и по Черноморието.

Температурите ще достигнат стойности от 27 до 32 градуса в Северна България о все още до около 35, 36 на места в южните райони.

Утре максималните температури ще достигнат стойности от 27 до 33 градуса. Ще се развива купеста облачност и на места в западните райони и около планините ще превали и прегърми. В ниските части на Дунавската равнина и Тракия ще остане почти без валежи.

В сряда ще бъде горещо, с температури от 31 до 36 градуса. Валежи от краткотраен тип са възможни само на места в планините. Ще духа слаб западен вятър.

В четвъртък температурите слабо ще се понижат и ще са от 27 до 33 градуса. Вятърът в източните райони ще се ориентира от изток, а на запад ще стихне. Атмосферата преди и около обяд ще бъде неустойчива и в източната част на Дунавската равнина ще превали и прегърми. По-късно подобни явления ще има и в някои райони по-на запад, но още след обяд те постепенно ще стихват.

В петък ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност и отново горещо, с температури от 31 до 36 градуса.

В събота и неделя с до умерен западен вятър от северозапад ще прониква по-хладен въздух. Процесът ще протича на фона на високо атмосферно налягане и валежите ще бъдат малко и  само  на отделни места. В събота ще бъде слънчево или с незначителна облачност, а в неделя ще има повече облаци. Mаксималните температури ще бъдат от около 30, 32 на север до 34, 35 градуса в южните райони.