Атмосферна долина - област на ниско налягане във височина ще лабилизира допълнително атмосферата в страната днес.

Още преди обяд на много места ще гърми и превалява краткотрайно, а около и след обяд тези явления ще са по-интензивни и ще се наблюдават в по-голямата част от страната. НИМХ е обявило жълт код за опасни явления - гръмотевични бури, за всички области в страната, без изключение, за днес.

Преди и около обяд повече и по-интензивни превалявания с гръмотевици ще има над западната половина от страната, а по-късно след обяд явленията там ще отслабват и стихват, но ще бъдат интензивни и на повече места в източните и централни райони.

Дневните температури слабо ще се понижат спрямо тези от последните дни и ще бъдат от 23 до 29 градуса, по-ниски в западните райони. По високите западни полета ще остане по-хладно, включително и  в столицата. Температурите там няма да превишат 20 градуса. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - временно умерен вятър от северозапад.

През нощта краткотрайните превалявания ще спират на повечето места. Облачността ще бъде разкъсана, намаляваща до незначителна. Слаби такива са възможни само в отделни райони по поречието на река Дунав. В Дунавската равнина ще бъде ветровито, с до умерен западен вятър. 

Минималните температури утре ще са от 11 до 16 градуса, малко по-високи във ветровитите райони на Дунавската равнина, до 18-19 градуса.

През деня максималните стойности ще достигнат 22 до 28 градуса.В Дунавската равнина ще остане ветровито, с умерен и силен запад-северозападен вятър. Отново ще превали и прегърми, но по-слабо и на по-малко места от днес.

В събота и неделя ще бъде неустойчиво, с превалявания на много места, но температурите през деня ще се повишат: от 24 до 29 в събота и от 26 до 32 в неделния ден. В София ще бъде по-хладно, с температури съответно до около 23 и 25 градуса.

Неустойчиво ще остане времето и в началото на следващата седмица, но ще бъде топло. След слабо понижение в понеделник, температурите ще се повишат и ще бъдат около 30 градуса. Ще има и отделни дни с по-малко или без превалявания в низините - Дунавската и Горнотракийската, както и по морето.