През следващите няколко дни времето ще остане без съществена промяна.

Днес преди обяд ще има слънчеви интервали, но още около пладне ще се развива купесто-дъждовна облачност и  на много места ще превали и прегърми. Явленията ще бъдат по-интензивни и на повече места в източната половина на страната и на юг. В крайните западни и северозападни райони ще има и места без валежи днес. Температурите ще бъдат от 19 до около 23 градуса. Ще духа слаб, в Дунавската равнина - временно умерен северозападен вятър. 

Около полунощ преваляванията ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява в цялата страна. Ще духа слаб вятър от северозапад. Утре преди обяд отново ще бъде слънчево на много места. Около и след обяд отново ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места в цялата страна ще превали и прегърми. По-малка е вероятността за краткотрайни превалявания в ниските части на Дунавската равнина в централната и западна част. 

Сутринта утре минималните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса, а максималните след обяд - от 19 до 24 градуса. Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен западен вятър. 

Без съществена промяна ще остане времето в неделния ден. Сутрин ще бъде слънчево или с незначителна облачност, но около и след обяд отново в много райони ще има превалявания и гръмотевици.

Остава ветровито, особено в Дунавската равнина. Минималните температури ще са от 7 до 11, а дневните от 19 до 23 градуса.

 

 Месец юни започва без съществена промяна. В понеделник остава неустойчиво, с превалявания и гръмотевици в по-голямата част от страната. Минималните температури ще бъдат без съществена промяна, от около 6 до 10, 11 градуса, а дневните ще се понижат слабо и ще бъдат от около 17 до 20, 21 градуса. 

Това, което разваля времето в голяма част от Европа, включително и у нас, е голям антициклон с център над Великобритания и Скандинавието. В източните му части към Балканите вече втора седмица се спуска хладен въздух, който определя нестабилното време у нас. Топло на континента в следващите ден-два ще бъде само в Испания и Португалия и в най-източните европейски части на Русия.

Тази обстановка ще се задържи още няколко дни, до средата на следващата седмица.

След това студените въздушни потоци ще се насочат на запад, към Великобритания, а у нас ще започне пренос от запад-югозапад. Това ще доведе до постепенно стабилизиране на времето у нас в края на следващата седмица и почти сигурно съществено затопляне - в някои дни до над 30-32 градуса.