Мнозина си спомнят протестите на работещите в НИМХ още от края на миналата година, които временно затихнаха или поне излязоха от светлината на медийните "прожектори" за няколко месеца, след като правителството увеличи субсидията от бюджета (т.е от нашите данъци) на БАН с над един милион лева.

Изглежда, обаче, че се е получило така, че работещите в системата на НИМХ не са видели нищо от това увеличение.

Т. нар. "синодални старци" просто са разпределили допълнителните средства за някакви, вероятно в голяма степен синекурни и още по-вероятно - безсмислени бездънни ями - за "изследвания" и "публикации".

От тези пари, работещите в НИМХ: наблюдатели, техници, синоптици - хора, от които зависи изработването на прогнозата за времето, както разбираме, не са получили нищо.

Трябва да се има предвид, че от националния метеорологичен институт се изготвят не само прогнозите за весело припкащите по ТВ екраните презентаторки (гражданските прогнози), а  и за институциите, от които зависи безопасността, планирането и ефективността на много дейности в държавата: противоградова защита, гражданска защита, АПИ и още поне половин дузина важни за ежедневието и държавата агенции.

Освен прогнозите, важна, ако  не  и по-важна част от работата на НИМХ, са и наблюденията.

Десетки и стотици станции отчитат температури, облачност, вятър и валеж, както и  други параметри и от тях зависи в голяма степен точността на прогнозата на глобалните модели за нашия регион.

Да, веселите слънчица и облачета на десктопите и телефоните ни, подавани от съответните приложения, се изготвят на база числовите прогнози на няколко световни модела. Част от точността на тези модели лежи и на плещите на безобразно ниско платените и немотивирани "работливи пчелички" - наблюдателите от системата на НИМХ, засега към БАН. Заплащането там е буквално смешно и мнозина от четящите тези редове не биха повярвали, ако се запознаят с числата.

Очевидно голяма част от тези хора са и чисти ентусиасти, но само с гол ентусиазъм наистина не може, дори да не слагаме в сметката факта, че недофинансирането засяга в още по-катастрофална степен самата материална база.

На широката, неизкушена аудитория, не е известен и друг факт: т. нар. "синдикални старци" от ръководството на института, преди няколко години отрязаха публичния достъп на обществото до над 90 на сто от данните от измерванията, оставяйки "от немай къде" в международния обмен само 6-7 станции на територията на страната по някакви съвсем необясними и неизяснени причини. При това, биха махнали и тези станции, освен ако  не им бяха вързани ръцете от подписани международни задължения.

Разбира се, по закона за публичен достъп до информацията те нямат такова право, но кой ли синекурник от администрацията  се интересува от законите?

Да, в момента, за срам на гилдията, България е бяло петно - в Зимбабве или Антарктида има повече достъпни данни и  за това не са виновни работещите в НИМХ редови наблюдатели и синоптици, а ръководството на института.

Очевидно необходимостта от генерална промяна там е назряла отдавна. Остава само  да видим дали такава ще бъде направена - за доброто на работещите и хранещи семействата си там, па макар  и преко 'хатъра" на самозабравили се и видимо  изживяващи се като абонирани за постовете си "ръководители"-реликти от отминали времена.