Група лидери от сферите на бизнеса, политиката и науката призоваха вчера за огромна инвестиция за адаптиране към изменението на климата през следващото десетилетие. Аргументът е, че това ще донесе значителна възвръщаемост, тъй като страните ще избягват катастрофални загуби и ще засилят икономиките си, предаде Асошиейтед прес.

Глобалната комисия по адаптация, състояща се от десетки видни фигури, сред които съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс, бившият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун и главната изпълнителна директорка на Световната банка Кристалина Георгиева, призова правителствата и бизнеса да се заемат със справянето с неизбежните последици от изменението на климата, в допълнение към опитите да го ограничат.

В своя доклад на 81 страници експертите предложиха да бъдат инвестирани 1,8 трилиона долара между 2020 и 2030 г. в области като системи за ранно предупреждение, инфраструктура, която може да издържи на повишаващото се морско равнище и екстремни климатични условия, както и стимулиране на селското стопанство за справяне със сушите и увеличаване на оскъдните водни ресурси.