Лед скова цяла Източна Австралия, сняг покри районите на север до субтропичния щат Куинсланд, предаде Би Би Си (BBC).

Австралийското метеорологична агенция описа положението като "рядка" гледка, като отбелязва, че държавата не е имала значителен снеговалеж от 2015 г. насам.

Предупреждения за сурови метеорологични условия бяха отправени и за 1000-километров участък от брега, който включва Сидни. Хората са били призовани да останат на закрито заради проливен дъжд и силни ветрове.

Метеорологът Лаклан Стоун заяви, че снеговалежът в Куинсланд, "донесен" от по-студен въздух от юг, е необичайно явление за места със субтропичен до тропичен климат.

"Но в южната част на държавата, особено в близост до границата на Нов Южен Уелс, тя в голяма част е планинска и в по-високите райони може да стане доста студено", каза той пред Би Би Си.

Необичайните условия в "слънчева" Австралия, каквато обикновено е позната, станаха хит в социалните мрежи. "Все едно да вали сняг във Флорида", написа потребител в Туитър.

Властите заявиха, че сняг е валял недалеч от град Станторп, на 220 км югозападно от Бризбейн. Градът отбеляза във вторник температури близки до замръзване, изтъкна Стоун.

Бурен вятър удари и Сидни, а проливен дъжд го потопи - пише "Гардиън". Заради лошите метеорологични условия бяха спрени фериботни линии от града.

Около 5 см сняг покри и района на Сините планини, западно от Сидни, което доведе до затваряне на пътища и предупреждения към пътуващите.

Метеоролозите констатираха, че скоростта на вятъра по крайбрежието на Нов Южен Уелс е надхвърлила 90 км/час.

Сняг, жега и суша

Австралия преживя най-горещото лято от декември до февруари. На 28 май Австралия обяви първите си мащабни мерки за ограничаване на ползването на вода от 10 години заради сериозния недостиг, причинен от сушата, обхванала континента, предаде тогава Франс прес.

Правителството на южния щат Нов Южен Уелс обяви, че районът на Сидни е засегнат от най-сериозния недостиг на вода от 1940 година и уточни, че ограниченията ще продължат до идната седмица. Министърът на водните ресурси на щата Мелинда Пейви заяви, че сушата е "рекордна".

Жителите на Сидни бяха предупредени, че могат да бъдат глобени с 220 австралийски долара (136 евро), ако поливат градините си, а компаниите - с 550 австралийски долара.