ЖЕНЕВА, 25 юни (Ройтерс) - Метеорологичната агенция на ООН одобри в петък политика за запълване на "сериозни пропуски" в обмена на данни в глобален мащаб, която намалява точността на прогнозите в момент, когато те са необходими за проследяване на екстремни метеорологични събития, свързани с изменението на климата.

От създаването си през 1951 г. основната цел на Световната метеорологична организация (WMO) е да координира събирането и обмена на данни, които осигуряват основата за прогнозите за времето. Те разчитат на денонощни метеорологични наблюдения от цял ​​свят, но се появяват някои пропуски в обхвата на данните, каза WMO.

"Сериозните пропуски в данните и метеорологичните наблюдения, особено в Африка и островните държави, оказват голямо отрицателно въздействие върху точността на ранните предупреждения както на местно, така и в световен мащаб", каза генералният секретар на СМО Петтери Таалас.

Докато броят на сателитните данни, използвани за прогнози за времето, се е увеличил през последните години, показанията от някои по-старомодни инструменти са намалели.

Лар Петер Ришойгард, който е изготвил новата политика и е директор на клона на земната система в агенцията на ООН, цитира примера с радиосондите - инструмент, който се пренася в атмосферата от балон. Данните от тези инструменти, идващи от Африка, са намалели наполовина за пет години, казва той пред Ройтерс.

Новата резолюция, известна официално като Унифицирана политика за данни на WMO, предвижда също така споделяне на данни извън традиционните области на времето, климата и водите, за да се включи и атмосферният състав, океаните, криосферата и космическото време.

WMO заяви, че политиката ще "помогне на своите членове да отговорят на експлозивния растеж в търсенето на метеорологични, климатични и водни услуги, тъй като светът се бори с двойните предизвикателства на изменението на климата и нарастващата честота на екстремни метеорологични събития".

Специалистът цитира важността на споделянето на показанията за топлина от дълбоки океански слоеве за подобряване на климатичните модели.

Новата политика все още ще бъде одобрена от всички 193 членове на СМО на друга среща през октомври.

Очаква се развиващите се страни да получат финансова помощ, за да се съобразят с новата политика и ще се възползват от подобрения достъп до самите ключови данни, казаха от СМО.