Метеорологичните условия нямат решаващо значение при разпространението на новия коронавирус по въздушно-капков път, заяви водещ руски експерт пред ТАСС.

"Основният начин за предаване на коронавирусната инфекция е по въздушно-капков път, при близък и достатъчно продължителен контакт между хората. Метеорологичните условия не са решаващи", обяснява водещият експерт Михаил Лебедев от руския Център за молекулярна диагностика към държавната служба Роспотребнадзор.

Основна роля за защитата срещу инфекция при всяко време - студено с дъжд и сняг, или жега - продължава да има ограничаването на социалната активност, спазването на физическа дистанция, носенето на предпазни маски в затворени пространства, в обществения транспорт, както и миенето на ръцете.

"Всичко зависи не от евентуалните капризи на времето, а от поведението на хората. Най-добрият начин да се предотврати разпространението на Ковид-19 е ваксинацията", допълва Лебедев.

Експертът обаче отбеляза, че топлото време има и своите положителни страни, тъй като хората прекарват повече време на открито и това в известна степен намалява разпространението на новия коронавирус. При горещо време и активно слънцегреене вирусът не оцелява дълго върху повърхностите.