В 17.33 часа у нас днес настъпва астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното.

Това е моментът, в който траекторията на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Настъпването на пролетта, както и останалите смени на сезоните, се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо равнината, в която е разположена орбитата на Земята. Поради този наклон различните части на планетата ни получават различно количество слънчева светлина в даден момент. За всяка точка от земната повърхност това количество светлина се променя с движението на Земята около Слънцето, съответно се променя и температурата. Това обуславя смяната на сезоните.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември - в Южното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

Проточилото се студено мартенско време ще продължи само още няколко дни: през следващата седмица ни очаква сериозно и трайно затопляне, сочи синоптичната прогноза. Към четвъртък и петък, според сегашните сценарии на моделите и предварителни прогнози, ще имаме и стойности около и над 20 градуса на много места в низините.