Най-южните европейски ледници вероятно ще се смалят драстично до 20 години и почти ще изчезнат, защото топенето им в Пиренеите продължава бързо с темпа, започнал още през 80-те години на миналия век, предаде Ройтерс.

Три ледника в Пиренеите изчезнаха или се смалиха до ивици от 2011 г. От останалите двайсетна дебелината на 17 е намаляла средно с 6,3 м. Масата им се е свила средно с една пета, или 23 процента за десет години, установиха испански учени, работещи за Пиренейския институт по екология.

Специалистите обясняват топенето с покачването на температурата общо с 1,5 градуса Целзий в района на Пиренеите от 19-и век.

"Това, което наблюдаваме тук, е предупреждение за това, което може да се случи в другите планини, като Алпите" - каза Хесус Ревуелто, един от авторите на изследването.

Топенето на ледниците е "трагедия" за пейзажа, а ефектът върху биоразнообразието тепърва ще се прояви, каза геологът Иксея Видалер.

Учените са картографирали еволюцията на ледниковата маса по спътникови снимки, сравнявали са ги с данни, измервани на място. С помощта на дронове миналото лято са направили триизмерни модели на очертанията.

На някои места дебелината на леда е намаляла до 20 м.