Мнозина възприемат предупрежденията за промяната на климата като нещо абстрактно, което предстои в далечното бъдеще или във всеки случай като нещо, което няма да се случи днес или догодина. Оказва се, че не е така: рязката, видима и непозната в историята на цивилизацията промяна вече е тук.

Преди два дни европейската агенция Коперник изнесе данни, че изминалата зима е най-топлата в историята на европейския континент. Руските хидрометеорологични служби също излязоха с равносметка за приключилия климатично зимен сезон декември-февруари.

Зимата 2019-2020 в Русия е най-топлата в историята на редовните метеорологични наблюдения след 1891г. 

През изминалата зима имаше съобщения за нови рекордни максимални температури на въздуха от различни региони на Русия. През декември това се отнасяше предимно за европейската територия на страната. След това към рекордите се присъедини и по-голямата част от азиатската и територия. Накрая, в последния месец на календарната зима (февруари), топлите рекорди обхванаха почти цяла Русия, с изключение на Далечния Изток. 

В резултат на това, зимата на 2019/20 стана най-топла в Русия за цялата 130-годишна история на редовните метеорологични наблюдения, т.е. от 1891 г. Предишният рекорд, поставен през зимата на 2015/16. беше надминат с 1.3 ° С.

Нормите за средната сезонна температура на въздуха са надвишени почти навсякъде. В по-голямата част от територията, аномалиите са били 6-8 ° С или повече. Само в най-североизточната част на страната (Магаданска област, Територия Камчатка, Чукотски автономен окръг) средната температура на въздуха през зимата приблизително е съответствала на нормата.

Абсолютният максимум на средната зимна температура беше достигнат както в европейските, така и в азиатските територии. Миналата зима стана най-топла в историята в северозападния, централния, волжския, уралския и сибирския федерални окръзи. Освен това предишните рекорди бяха надвишени значително, средно с 1,5-2,0 °, а в центъра на Русия - с 3 °. Обръщаме внимание, че няма нищо необичайно в даден регион да има положителни и отрицателни аномалии, но в случая става дума за практически пълната липса на отрицателни и драматични по големина, обхват и площ положителни аномалии. Зима, по-топла от обичайното с над 3-4 градуса вече означава, че нещата са отишли твърде напред, според някои руски климатолози и сме на прага на смяна изобщо на климатичния модел и зимите, с които сме свикнали, отиват в миналото. 

За първи път в историята в Москва средната температура на въздуха през зимата се оказа над 0 ° C и веднага надхвърли предишния рекорд от 1961 г. с 3 ° C.