Нивото на въглероден диоксид в атмосферата е достигнало най-високото ниво в историята на човечеството, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Според информационната служба на ООН, Гутериш е обявил извънредна "климатична опасност" (climate emergency)  в свое изявление по време на речта си на срещата на върха на Г7 във френския Биариц.

Годините 2015-2019 вероятно ще станат най-горещите в историята на метеорологичните наблюдения.

Според ръководителя на Организацията юли 2019 г. е бил най-горещият месец в историята, а петилетката 2015-2019 вероятно ще се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните наблюдения.

"Според Световната метеорологична организация, нивото на въглероден диоксид в атмосферата достига най-високото ниво в историята на човечеството: такова ниво на концентрация на CO2 е съществувало преди 3-5 милиона години, тогава температурата е била много по-висока и нивото на морето е било с 10 до 20 метра по-високо ", отбеляза генералният секретар на ООН.

Той припомни бързото топене на ледниците в Гренландия. Само през юли там се стопиха 179 милиарда тона лед. Междувременно пожарите в Сибир, Аляска, Канада, Гренландия и в Амазонка през юни и юли тази година доведоха до изпускането на десетки мегатони въглероден диоксид в атмосферата. "Всичко, което се случва, е екстремна климатична ситуация. Днес е много по-лошо, отколкото в Париж [по времето на приемането на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. - изд.]. Научните доказателства потвърждават това. Според експерти на Междуправителствения комитет по изменението на климата, ние трябва да задържим повишаването на температурата в рамките на 1,5 градуса по Целзий до края на века, като постигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 г. и да намалим емисиите на парникови газове с 45 процента до 2030 г. ", каза Гутериш в организираната от него среща на върха по въпросите на климата, която ще се проведе през септември в Ню Йорк. Генералният секретар посочи, че държавите трябва да положат повече усилия за прилагането на Парижкото споразумение, тъй като много от неговите изисквания не са изпълнени.

Освен това мерките, предвидени в този документ, вече не били достатъчни за коригиране на ситуацията. Припомняме, според доклада на Междуправителствения панел на ООН за изменението на климата (IPCC), увеличаването на световното население, неефективното използване на природните ресурси и изменението на климата може да доведе човечеството до мащабна хранителна криза