През изминалите две денонощия от началото на обилните валежи, над страната паднаха значителни количества, на места съизмерими с една и дори 2 месечни норми. Вижте количествата 24-часов валеж, паднали на територията на страната до 8 часа вчера, като това не са всички валежи, тъй като такива имаше и предишните 24 часа, но и вчера след обяд. Онзи ден валя повече в Западна България, включително във водосбора на язовир "Студена, а вчера - на север  и изток.

Снимка: НИМХ

Днес облачността ще бъде по-често значителна. След обяд вятърът в североизточните райони ще се ориентира от север-североизток и  за кратко ще нахлува студен арктичен въздух. Температурите днес ще бъдат от около нула, плюс един градус в Североизточна България и високите западни полета със снежна покривка до 7-8 градуса в западните части на низините.

През нощта ще бъде облачно. Валежите от сняг, които започнаха привечер от североизток до сутринта ще обхванат източните и централни райони. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Минималните температури утре ще са от около минус 11 до минус 5 градуса.

Още в сутрешните часове преваляванията ще спират. Утре ще бъде студено, но почти без валеж. Възможно е слабо да прехвърчи само на места около планините. Вятърът от североизток ще спре. Утрешният ден ще бъде студен, с температури след обяд от минус 3 градуса в местата с дебела снежна покривка на север до 3-4 градуса в крайните северозападни райони, където снежна покривка няма.

 В неделя сутринта също ще бъде много студено. Минималните температури ще са от минус 10 до минус 5, на места отново до около минус 12. През деня, обаче, ще започне повишение на температурите и те ще бъдат от 2 до 7 градуса, все още малко по-ниски в североизточните райони. Ще бъде слънчево, но в низините на места ще се задържа ниска слоеста облачност. 

В понеделник ще се затопли още малко, по-чувствително в полупланинските части и планините. Ще духа слаб вятър от южната четвърт. Температурите сутрин ще са от минус 6 до минус 1 в по-голямата част от страната. Дневните температури ще бъдат в интервала от 5 до 10 градуса.

Във вторник температурите ще се повишат още.

През следващата седмица ни очаква време с повишена динамика. На фона на обичайни и над обичайните за февруари температури, ще се редуват слънчеви дни и такива, с краткотрайни превалявания от дъжд и сняг. минималните температури след понеделник ще бъдат около, в някои дни - над нулата, а дневните най-често от 6-7 до около десетина градуса, в някои дни - малко по-високи.