Едва в началото на пролетта, в южните части на САЩ вече пламват първите пожари.

През изминалата седмица много региони на САЩ бяха силно засегнати от лошото време и наводненията.

В същото време, вчера, понеделник, 29 март, в страната бе издадено друго предупреждение - в централната част на САЩ беше обявен висок риск от пожари.

Заплахата обхваща района на Големите равнини, който се простира от север на юг в централната част на страната и включва 10 щата. В северната му част през последните 30 дни количеството на валежите е било приблизително само 10-20% от нормата за това време на годината.

В съчетание с повишаване на температурата на въздуха до средно 10 градуса в северните щати и до +18 в южните, почвата и растителността на платото на Великите равнини станаха прекалено сухи.

Критичното ниво на пожарен риск е установено в района от Северна Дакота до тексаския град Панхандъл, включително щатите Минесота, Южна Дакота, Небраска и Денвър.

Във вторник, 30 март, заплахата постепенно се измества към южната част на Ню Мексико и западната част на Тексас.

Всичко това се случва едва в началото на топлото полугодие, което означава, че предстоят поне 7-8 много тежки месеци, ако не се изсипят по-значителни валежи в съответните райони.

Сухото време е възможно отчасти да се дължи на отрицателната фаза на Тихоокеанската осцилация - Ла Ниня, а в следващите няколко месеца тя ще премине в неутрална фаза и това би могло да донесе някакви нормални валежи в тези части на глобуса.