Температури, близки до 30 градуса, мерят станции в страната през последния час.

Температурен рекорд за датата 4 ноември от 26,1 градуса бе регистриран в Търговище, предава БТА.

 До днес най-високата температура, измерена за 4 ноември, е била 24,5 градуса, съобщи за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в града Красимира Стойчева.

По думите на специалиста, потвърдени от справка в регистрите на институцията, най-високата температура, отчетена през ноември, е била на 9 ноември 2000 г. - 27,6 градуса.

Най-студено през предпоследния месец на годината в региона е било през 1973 г., когато на 30 ноември са записани минус 16,1 градуса.

Очертават се още приятни есенни дни, каза Стойчева.

В петък времето ще е слънчево, в събота се очаква температурите да се понижат с 3-4 градуса, но пак ще са между 21-24 градуса.

В Джурово стандартно мереща АМС (автоматична метеостанция) е измерила максимум над 28 градуса преди час.

Над 25 градуса са температурите на много места в Северна и Източна България - Троян, а в станцията на НИМХ в Разград също са измерени над 25 градуса.

Тези високи температури се дължат на топлия пренос във височина. Температурите на около километър и половина в свободната атмосфера са около 15 градуса  - стойности, характерни за месец юли.

Разбира се, слабото, ниско и кратко греещо ноемврийско слънце не може да повиши температурите при земя до юлски стойности, а в някои части на низините, защитени от южния вятър дневните температури остават под 15 градуса.

Най-високи са температурите в неинверсионните части на низините - хълмовете, както и ниските планински части.

По средата е сравнително високото Софийско поле, с измерени температури от 17 до 20 градуса - съответно в Бояна и Нови Нскър.

Най-хладно е в иначе горещите през топлото полугодие Пловдив и Видин, с температури около 13 градуса.