Най-малко петима души загинаха при наводнения в департамента Од, Южна Франция, след поройни валежи през изминалата нощ, предаде БТА, цитирайки местните власти.

Хеликоптерите на гражданска защита са чакали края на пороите, за да могат да започнат спасителните операции, заявява пред телевизия Бе Ем Еф префектът на Од Ален Тирион.

"Има хора, останали блокирани на покривите на домовете си. Ще използваме хеликоптери, за да ги евакуираме, защото не можем да стигнем до тях с лодки заради течението", посочи Тирион.

Очаква се днес нивото на водата в района да се покачи, тъй като според метеорологичните прогнози ще продължи да вали почти до обяд.

Училищата в Од няма да работят, а на жителите им бе наредено да не излизат от домовете си. Националната метеорологична служба обяви в Од червен код, предаде ТАСС. Много пътища са наводнени, а до други няма достъп заради паднали дървета.

Тези събития са причинени от съвсем "истински" ураган, Лесли. Разбира се, навлизайки над  по-хладни субтропични и умерени океански води, той губи характеристиките си на тропически циклон, но силята и яростта му са достатъчни, за да причинят описаните жертви и разрушения.

Vremeto.dir.bg писа за Лесли преди повече от половин месец, но ураганът се зароди още около 6 септември (!), т.е това е един истински Матусал сред събратята си.

Моделите го запращаха ту към Нюфаундленд, ту към Британия, ту към Скандинавието или Гренландия, но в крайна сметка вихърът "избра" да акостира на югозападното европейско крайбрежие.

ИЗБРАНО