Учени откриха древни отлагания в пещерата Арта на остров Майорка, които навеждат на мисълта, че преди 3,5-4 милиона години морското ниво е било с около 15 метра по-високо в сравнение с днешните му стойности, съобщи ЮПИ.

Изследването на пещерни формации, известни като спелеотеми, може да помогне на учените да прогнозират по-прецизно как днешните климатични промени ще повлияят върху покачването на морското ниво през следващите няколко десетилетия.

Учените се нуждаят от исторически данни, за да преценят как топенето на ледената покривка ще повлияе върху морското ниво.

"Моделите на дължащото се на по-високите температури повишаване на морското ниво зависят от измерването на стойностите му в миналото - заяви експертът Виктор Поляк от университета на Ню Мексико. - Изследването предоставя данни за високи стойнсти на морското ниво през плиоцена."

За целите на изследването били анализирани проби от събраните от няколко пещерни формации минерали. Оказало се, че пробите датират отпреди 3,3-4,4 милиона години. Ураново-оловното радиометрично датиране потвърдило, че пещерните отлагания са се формирали през плиоцена.

Учените анализирали също изотопните промени в пробите. Резултатите навеждат на мисълта, че морското ниво е било с 15 метра по-високо от сегашните му стойности.

Предишни проучвания показаха, че в средата на плиоцена средните температури на Земята били с 2-3 градуса Целзий по-високи от днешните. Тогава количеството на въглеродния диоксид в земната атмосфера било като днешното.

Настоящето изследване потвърждава предишни заключения, че затопляне с 2-3 градуса Целзий над температурните стойности от прединдустриалната епоха може да предизвика нестабилност в ледената покривка на Антарктида, водейки до трайно топене на леда и продължително покачване на морското ниво.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър"