В Европа нашата страна е едно от най-топлите места. Днешният и утрешните дни ще бъдат най-топло, а подобни високи и комфортни температури няма да имаме в следващите поне десетина дни. Още през почивните дни арктичен въздух ще докара студ и дори сняг у нас. 

Днес ще бъде слънчево, топло и почти тихо. Дневните температури ще бъдат от 17 до 22 градуса.

Утре през по-голямата част от деня ще бъде слънчево. Денят ще бъде един от най-топлите от началото на месеца, а температурите ще достигнат сутрин от 5 до 10 градуса, а през деня от 18 до 23 градуса. На места са възможни и малко по-високи стойности.

Дори в разположената на почти 600 метра надморска височина София, температурата ще достигне 20 градуса, а вероятно и ще я премине малко. 

В източните райони ще духа слаб южен вятър, а в западната половина на Дунавската равнина - слаб от северозапад. 

Привечер ще започне промяна на времето, която ще се изрази отначало с увеличение на облачността над северозападните райони. През нощта срещу събота през страната ще премине слабо изразен студен атмосферен фронт. Температурите сутрин ще са от 5 до 10 градуса, а в следобедните часове - с до 7-8 градуса по-ниски от тези в петък - от 13 до 18 градуса.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина временно умерен северозападен вятър. Сутринта ще остане почти без валежи, освен на изолирани места в Северна България, където може да превали съвсем слаб дъжд.

Валежи ще започнат около обяд в районите около Стара планина и с напредването на деня и привечер валежната зона ще се разширява над южните и западни райони.

Вятърът ще се ориентира от изток и североизток и ще се усилва до умерен, в северните райони временно силен. През нощта срещу неделя и в неделя дъжд ще вали над голяма част от страната, а значително по-слаби или без валежи ще остане в североизточните райони. С нахлуването на значително по-студен арктичен въздух, формиран над Баренцево море в Арктика, дъждът по високите места постепенно ще преминава в сняг.

Сложна ще бъде обстановката в планините и високите полета в неделя. В Западните райони ще вали дъжд и сняг, а в южните - дъжд, който при усилване на валежите и там по високите места временно е възможно да преминава в мокър сняг. Дневните температури ще бъдат от около нула, един градус по високите полета, до 5-6 градуса в низините.

Временна снежна покривка е вероятно да се образува в София и другите високи места на запад, разположени северно от Кресненското дефиле. Очаквайте актуалните прогнози по тази обстановка в следващите дни. Без уговорки, сложна ще бъде обстановката в планините, особено в Стара Планина в централната и западна част: ще вали сняг, ще духа силен северен и североизточен вятър, ще се образуват преспи и навявания. Независимо, дали ви се налага или не, разумно е да отложите пътуване през старопланинските проходи в периода от събота привечер до понеделник след обяд.

В понеделник валежите ще спрат, а дневните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса. Минималните температури и понеделник, и вторник ще бъдат ниски - от около минус 6 до минус 1 градуса в повечето места. По високите котловини, обаче, не са изключени и стойности, по-ниски с няколко градуса.

Във вторник слабото затопляне ще продължи и дневните температури ще са от 6 до 11 градуса. В сряда минималните ще бъдат от около минус 3 до плюс 3 градуса, а дневните - от  9 до 14 градуса.