Американска експедиция, потеглила в началото на ноември от Ноум в Аляска, за да изследва леда в Берингово и Чукотско море, вместо това изучава вълните и как те могат да се удрят в крайбрежието, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Научният кораб "Сикуляк" може да преминава през лед с дебелина 0,76 м, но това надали ще послужи на експедицията, която вече премина през Беринговия проток. Специалистите ще отчетат показателите на много места, включително и в най-северното селище на САЩ Уткягвик. Морският лед настъпва от изток в Бофортско море, но за да стигне до лед в Чукотско море, корабът трябва да се насочи на 322 км на север.

Новата действителност в американския север е, че откритите води са норма за ноември в Чукотско море, вместо дебелия многогодишен лед.

"Опитваме се да разберем как вече изглежда есента в Арктика" - каза океанографът Джим Томсън от лабораторията по приложна физика на Вашинтонския университет.

Плаващият лед в Чукотско море през ноември е най-малко, откакто се следи нивото му.

Намаляването на леда е проблем за хората на брега - от двете страни на Беринговия проток разчитат на него като на естествена преграда, която предпазва земята от ерозията, идваща със зимните бури. Той е платформа, от която ловят раци и треска в Ноум. Плаващият лед е и един от най-важната природна сила в Чукотско и Берингово море. Студената и солена вода под него създава структура във водната колона, която отделя арктическите видове от ценните за търговците риби. Когато морският лед се разтопи, се създават условия за развиване на микроорганизми в основата на хранителната верига.

За дивите животни ледът също е много важен. Той е основният хабитат за белите мечки, които правят в него хралупите си, когато раждат. Женските моржове с малки също го използват за почивка.

За образуване на лед морската вода трябва да е минус 1,8 градуса Целзий