Потокът от мощно слънчево изригване се очаква да достигне до Земята в близките часове, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ.

На 28 октомври, около 15 часа и 35 минути универсално време, Слънцето изхвърля коронарна маса от слънчевото петно AR2887, силата е Х1. Изригването създава "цунами" от плазма, което преминава през целия слънчев диск, сочат данни от "Спейсуедър".

Вълната от плазма била с височина 100 000 километра и преминала през слънчевата атмосфера със скорост над 700 километра в секунда.

В резултат на тази мощна експлозия учените очакват геомагнитна буря от клас G3 да достигне Земята на 30 октомври, уточни Маркишки. Подобни бури предизвикват и видими с просто око полярни сияния и на по-ниски географски ширини. Според прогнозите е възможно влиянието на по-слаби геомагнитни бури да се усеща на Земята и на 31 октомври, и на 1 ноември.

Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ активността на слънчевото петно AR2887 вероятно не е приключила и има 60 на сто вероятност от изригвания клас М и 25 на сто вероятност от изригване клас Х в настоящето денонощие.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб" и G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Много учени смятат, че слабите и дори средно магнитни бури се появяват почти неусетно.

Като цяло обаче геоматните бури влияят на човешкия организъм - най-вече на физиологични параметри като пулс, кръвно налягане, повишена напрегнатост, безсъние. Не можем да се предпазим, защото магнитното поле е навсякъде. Един от начините да намалим влиянието на смущение е да седим повече вътре в сгради, които имат железобетонни конструкции, съветства специалисти.