Нивата на океаните се повишават, заради глобалното затопляне.

Причините за това са две:

Първо, и може би най-очевидно, ледът се топи. В Гренландия, Антарктида и в ледниците има огромно количество лед. Тъй като светът се затопля, този лед се топи и течността се влива в океаните.

Другата причина, поради която водата се повишава, е, че по-топлата вода е по-малко плътна - тя се разширява. Това разширение също води до повишаване на нивата на водата.

>>>Виж галерия от снимки на някои от най-застрашените места: Флорида, долината на Янцзъ и Лондон>>>

Издигащите се нива на океаните са голям проблем. Около 150 милиона души живеят на 1 метър морско равнище.

Около 600 милиона души живеят на 10 метра (33 фута) от морското равнище. С покачването на нивата на водите, тези хора ще трябва да отидат някъде. Неизбежно е, че климатичните бежанци ще трябва да преместят домовете си и работните си места поради нарастващите води.

На някои места хората ще могат да строят морски стени, за да блокират покачването на водата. Но на много места това няма да е възможно.

Например, Маями, Флорида има пореста основна скала, която позволява на морската вода да проникне през почвите. Не можеш да спреш това. На други места всяка морска стена би била твърде скъпа.

Това не е само неизбежният ход на морското равнище. Повишаващите се води правят бурите по-силни. Добър пример е Суперураганът Санди, който удари Източния бряг на САЩ през 2012 г.

Това коства около 65 милиарда долара щети. Цената е по-висока поради повишаването на морското равнище, причинено от глобалното затопляне.

Учените климатолози полагат максимални усилия, за да покажат колко и колко бързо ще се развиват океаните в бъдеще. Тези прогнози помагат на градските и национални власти  да подготвят бъдещата си инфраструктура.

Сегашната  оценка е, че океаните ще бъдат приблизително с  1 метър по-високи през 2100 година и това е, за което трябва да бъде подготвена нашата инфраструктура. Това, което не знаем е, колко ще ни струва това като общество.

Издадени са много нови публикации, които разглеждат този въпрос. Авторите са анализирали цената, която ще се наложи да плати обществото, при съответното повишаване на морското равнище, ако  Земята се затопли с 1,5 ° C или 2 ° C

Авторите стигат до извода, че ако хората предприемат действия за ограничаване на затоплянето до 1.5 ° C,  нивото на морското равнище ще се увеличи с 52 cm до 2100 година. Ако хората поддържат глобалното затопляне до 2 ° C, морското равнище ще се увеличи с около 63 cm до 2100 година.

Разликата (11 см) може да струва 1,4 трилиона долара годишно. Това е огромна сума и би трябвало да бъде достатъчна мотивация да предприемем действия.

Но авторите отиват и по-далеч, изчислявайки нивата за още по-висок сценарий за бъдеща температура (такъв, който по принцип е доста вероятен). При този вариант на бъдещето, глобалните годишни разходи за овладяване последствията от наводнения ще се увеличат до огромните 14 трилиона долара годишно.

В проучването авторите правят изводи, кои държави и региони ще страдат най-много. Оказва се, че страните със среден доход ще бъдат най-пострадали. Това важи особено за Китай.

Страните с по-високи доходи имат леко по-добра прогноза, заради съществуващите стандарти и отработени сценарии за защита от наводнения.

Но не се заблуждавайте, всички ще страдат и ще плащат скъпо, заключават авторите на изследването.