Преносът на въздушни маси от Средиземноморието към вътрешността на Европа увеличи концентрацията на фин прах от пустините на Северна Африка.

В България видимостта е понижена в западната половина, но се очаква този процес да продължи на изток, сочат прогнозите на Атинския университет.

В София автомобилите и други хоризонтални повърхности са покрити с жълтеникав прах. Такава е ситуацията и в други държави в Централна и Източна Европа, съобщава сайтът на Нова Телевизия.

Справка в портала за чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда показва, че концентрацията на фини прахови частици се движи около пределните норми и на този етап не застрашава здравето.

Любопитно е обаче, че станцията на "Копитото" на 1345 м надморска височина в полите на Витоша отчита повишени нива на прах в атмосферата, които в четвъртък преминаха допустимите нива. В късния следобед концентрацията на фини прахови частици, отчетена в планината, беше около 150 микрограма на куб.м. (среднодневната норма е 50 мкг/куб.м.

Прогнозата е преносът на Африкански прах да продължи в следващите дни. Валежите над страната, макар и незначителни, ще са кални. Със захлаждането от север следващата седмица запрашаването постепенно ще намалее.

Подобни явления не са нещо необичайно и се случват поне няколко пъти в годината, както през топлото, така и през студеното полугодие. 

Когато преносът на прах във височина при определени условия се съчетае със снеговалеж, снегът също бива оцветен в различни нюанси жълто или кафяво.

При мартенският снеговалеж след началото на астрономическата пролет, например, в Северна България валя "мръсен" сняг, но праховите частици имаха друг произход - пустините на Централна Азия.