Юни направи заявка за лидерство сред най-топлите в историята на метеорологичните наблюдения на Москва. Според резултатите от първата половина на месеца, средната температура е надвишила нормата с 4 градуса.

Дните с температури над +30 (нещо не толкова ежедневно и обичайно за руската столица) са доближили бройката по този показател за целия летен сезон. В същото време валежите са много малко - по-малко от 20% от средните обичайни месечни стойности.

До миналата седмица руската столица се радваше на дълъг период рекордно топло време. Той беше прекъснат за кратко от въздушната маса от Арктика. Тя свали температурите до нормални за периода нива. Но това беше за кратко: през уикенда студената магия се изчерпа.

Над Централна Европа набира скорост антициклон. Разпространявайки се на изток, той ще се увеличи и разшири по размер. В резултат - топлината ще започне да се увеличава  и натрупва от ден на ден отново.

Въздушните потоци ще се ориентират от Северна Африка. Нощната температура постепенно ще се повишава от +13 до +20, през деня - от +25 до +32 градуса.

Положителната температурна аномалия ще се увеличи до 5-7 градуса (толкова ще бъде разликата между фактическата температура и нормите за съответния ден). Очаква се влажността да е ниска. Атмосферното налягане ще бъде повишено.

По-на изток в умерените ширини на Азия, източно от Урал, за още ден или два ще бъде малко по-хладно от обичайното.

В условията на над 15-часов ден и ясно време това няма да продължи дълго. Влиянието на топлия антициклон от европейската част ще се усилва и температурата там отначало ще влезе в норма, а после и там ще я превиши. Виж картата.

Снимка: ГМЦ РФ

В Европа до края на тази седмица за кратко над Централното Средиземноморие ще усетим дъха на Северна Африка и силно загрятите тропични въздушни маси. Те ще достигнат южните части на Гърция и Италия, а у нас ще усетим само далечната им периферия: температурите през почивните дни в България ще достигнат 33, 34, на места до около 35 градуса.

Това ще бъде само генерална репетиция за очаквана от единия от моделите много мощна гореща вълна в края на месеца, която ще залее Югозападна Европа. Тъй като тези срокове са доста напред във времето за сигурна прогноза, очаквайте развитието на сценариите на моделите в следващите дни.

 >>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>