Съединените Американски Щати от няколко дни са мещо като изнесен Форпост на ледената Кралица, или, ако предпочитате по-прозаична метафора - една малка Арктика.

Разбира се, в самата Арктика, както и на Антарктида(където наближава лятото) е по-студено, отколкото в САЩ, но температурната аномалия, тоест разликата между сегашната температура и обичайната за тези дни на територията на голяма част от Северна Америка е най-голяма и обширна.

>>>>Виж галерията от карти>>>

Синьото петно на територията на САЩ покрива почти 80 на сто от територията и. Както се изразява популярен американски метеоролог в блога си, Глобалното затопляне буквално "троли" Америка (САЩ) в момента.

До преди 2 седмици беше точно наопаки: аномалията в САЩ беше в червено и се мереше с тази в Европа, като дори бяха отбелязани температурни рекорди.

Какво се случи? Струйният поток във високата тропосфера се изви по такъв начин, че подобно на атмосферен хълм отиваше нагоре към Аляска, увличайки мощен топъл поток от ненормално топлия Североизточен Пасифик към северния американски щат. Веднага след това, обаче, източно от него, той рязко сви надолу към централните части на страната, повличайки след себе си поредица от все по-студени атмосферни фронтове.

В резултат (вижте картите с аномалията) в по-голямата част на страната, с изключение на споменатата Аляска и източния бряг, е по-хладно от обичайното, а в северозападните щати аномалията е до минус 10 градуса.

В следващите 1-2 дни студът постепенно ще напуска западните щати, но ще удари Изтока, при това, достигайки до централната част на Флорида.

Какво ни очаква нас, в Европа.

Нещо подобно, но на фона на прегряващата (по нейните стандарти, разбира се!) Арктика, у нас ударът няма да бъде толкова силен.

В следващите 2-3 дни у нас ще захладнее, по планините временно ще побелее, но трайно настаняване на зимата няма да настъпи. 

Още към края на седмицата, в челото на един доста мощен и голям по площ циклон към страната ни ще се насочат субтропични въздушни маси и в началото на следващата седмица отново ще има доста места с максимални температури около и над 20 градуса.

Напомняме, че ако за края на октомври 20-23 градуса са високи температури, то по ноемврийските стандарти това са вече много над обичайните за месеца стойности: слънцето след 15 ноември е на височината над хоризонта и със силата на януарско такова.