Учени регистрираха една от най-мощните магнитни бури от няколко години, започнала тази нощ, съобщи ТАСС.

Нестабилното земно магнитно поле ще се задържи най-малко 2-3 денонощия, написа на сайта си Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Руската академия на науките.

Бурята е започнала малко след полунощ. Индексът на геомагнитна активност, който се снижаваше към спокоен след изригването в края на октомври, почти веднага се е повишил до 7 (при максимум 9). Това съответства на магнитна буря от трето ниво по 5-степенна скала. Вероятността да бъдат достигнати известните максимуми обаче е малка.

Магнитните бури са силни смущения на геомагнитния фон на Земята. Те са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, при което се отделя огромно количество енергия. Когато тази енергия достигне магнитното поле на Земята, настъпват смущения в радиовръзките и в живите организми. Все повече учени са убедени, че слънчевата активност влияе на психическото и физическото здраве на хората.

Магнитните бури могат да влияят на настроенията, емоциите и поведенческите модели при хората. Пиковете на геомагнитната активност се свързват с повишена тревожност и други психични проблеми.

Влиянието на магнитните бури усещат най-силно възрастните и хората с отслабена имунна система, както и страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

Магнитните бури влияят отрицателно върху съня, апетита и концентрацията. Ефектът от магнитните бури върху здравето може да се сравни със силно физическо натоварване или лек грип.

Здравите хора обикновено нямат никакви оплаквания от геомагнитните смущения.