Да, написаното в заглавието е вярно! Макар че в момента в Северна и Североизточна Америка се наблюдава един от най-значимите арктически студени ядра, този уикенд се очаква да се случи ново екстремно метеорологично събитие.

След дълбоката арктична долина, към сегашните владения на студа ще се насочи изключително мощна адвекция на топъл въздух от Мексиканския залив.

По периферията на атмосферен гребен на високо налягане  и намиращ се западно от него атмосферна долина - в Големите Равнини на САЩ, баричните сили ще "обърнат палачинката" доста рязко.

Температурите  на места ще се повишат с до около 40 ° Целзий само в рамките на около 3 денонощия (72 часа), а на места скокът ще доблици цели 50 градуса!

За сравнение, вижте картите на аномалиите вчера и тази след 3 дни (картите показват температурата на въздушната маса във височина, на около 1400 метра и при земя разликите, в зависимост от наличието на вятър, снежна покривка и облачност/слънчево греене, биха могли да са по-големи или по-малки!):

Снимки: НОАА, Туитър,

Снимки: НОАА, Туитър,

 

Интересно е да видим дали президентът на САЩ Доналд Тръмп ще попита в Туитър пак, къде е Глобалното затопляне.

Както разказахме преди дни, Глобалното затопляне не означава липса на студ, а все по-екстремно и "нервно" време в различни области на планетата.