Сняг вали в някои планини у нас, съобщава MeteoBalkans. Над Витоша, Пирин и Рила вече има бяла пелена.

Значителни валежи се очакват днес в планинските масиви от Западна България и по високите полета от Предбалкана.

Времето в планините ще се задържи облачно и студено. Ще продължи да духа силен до бурен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 1°.

Причината за лошото време е преминаващ през България средиземноморски циклон. Именно той ще донесе по-значителни валежи и от сняг по планините. Възможната снежна покривка ще е между 5-10 см. Най-голяма се очаква да е тя в Рило-Родопския масив - до 15 см.

А поради очакваните непрекъснати валежи в следващите дни в цялата страна служебният министър на икономиката Даниела Везиева разпореди 24-часово наблюдение на всички язовири, за чието контролиране отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Агенцията ще бъде в непрекъснат контакт с всички структури, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите.

Предприети са всички превантивни мерки да се следят денонощно водните обеми на язовирите. Към този момент при наблюдаваните от агенцията язовири не са възникнали аварийни ситуации.