Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - около минус 5 градуса, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Той прогнозира, че през януари се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма е от 0 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

През януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през втората половина от периода ще се понижат. В началото на месеца, в предната част на средиземноморски циклон, от юг ще се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е разкъсана, на места до слънчево време.

Към 4-5 януари на много места в страната ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 метра - от сняг. Температурите ще се понижат. През последните дни от периода ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, които в Северна и Западна България ще преминават в сняг.

През първите дни от второто десетдневие застудяването ще продължи. Ще се създаде валежна обстановка и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През последните дни от периода температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи ще има около 18 януари.

През третото десетдневие на януари температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22 януари, 25 януари и в края на месеца ще има вероятност за валежи.

Според климатичната справка на НИМХ януари е най-студеният месец от годината у нас и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната - абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Според астрономическата справка в началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 03 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 05 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 55 минути.

Фазите на луната през януари са: на 6 януари е последна четвърт, на 13 януари - новолуние, на 20 януари - първа четвърт, а на 28 януари е пълнолуние.