Тропическата буря "Оскар", която възникна на 27 октомври в Атлантическия океан, се движеше към Бермудските острови.

Циклонът не  стигна до Бермудските острови, но свързаният с него силен вятър вдигна високи вълни край бреговете им.

Ураганът вече е променил посоката си и се движи към Европа.

>>>Виж галерията от карти, придружени с обяснения>>>

Засега този засилващ се вихър не представлява заплаха нито за Португалия, нито за Испания, но ще окаже влияние върху времето в тези страни и  най-вече на Британските острови. Подобни бивши урагани отслабват с навлизането си над по-хладни океански води и често затихват, но понякога се превръщат в силни циклони на умерените ширини, както в случая. Особеното е, че те носят със себе си тропичното "наследство" и причиняват обилни валежи, наводнения и силни ветрове в умерените и по-северни ширини. 

Днес и утре се очакват обилни дъждове по протежение на атлантическите брегове на континента, които ще бъдат придружени от силен и бурен вятър.

Според моделите, блокиращият континентален антициклон Йоги, който ще определя времето и у нас, няма да допусне свирепия екс-ураган към вътрешността на континента и последният ще се движи по траектория строго на север  или  на север-североизток, доближавайки плътно акваториите около Северния полюс - един вид среща на двете крайности, но  на терена на царството на студа.

Ще следим сагата около тропическия гост на север и в следващите дни.