Бурните ветрове на урагана Уила започнаха да отслабват, докато тази сутрин мощната буря напредваше към вътрешността на Мексико, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По пътя си Уила прекъсваше електричеството и изкореняваше дървета, но не взе жертви, съобщиха властите.

Уила, буря от трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, връхлетя късно снощи градчето Исла де Боске в северозападния щат Синалоа, с дъжд и ветрове със скорост от 195 км/ч, повреждайки сгради в крайбрежните селища и курорти, където хиляди хора потърсиха подслон.

Началникът на щатската агенция за гражданска защита Луис Фелипе Пуенте каза, че хората са успели да се скрият навреме. Националният център за ураганите прогнозира вчера, че много скоро ураганът ще започне да отслабва, докато окото на бурята се движеше към столицата на щата Дуранго.

Уила е един от най-силните урагани, ударил Мексико откъм Тихия океан през последните години.

"Беше наистина силен", каза Сесилия Креспо - говорителка на полицията в Ескуинапа, крайбрежен град, близо до който ураганът навлезе навътре в сушата. "Събори дървета, лампи, стълбове, стени", разказа Креспо по телефона. "Няма електричество".

Бурята навлезе в Мексико на около 80 км южно от Масатлан - голям град и туристически курорт в Синалоа. В понеделник Уила достигна най-високата, пета категория с ветрове от 260 км/ч, преди да започне да губи силата си.

Уила не вилня в историческия център на Масатлан, в който почти нямаше хора преди бурята да настъпи.