Зимата дойде. Една седмица ни чакат ниски температури, каза климатологът проф. Георги Рачев в "Денят започва с Георги Любенов".

По думите му застудяването се дължи на студен полярен въздух, нахлул над Западна Европа.

"Това е благодарение на атмосферната циркулация, която придвижи студеният полярен въздух над нашите територии. Утре и вдругиден ни очакват минус 15 градуса", прогнозира климатологът.

"Този средиземноморски циклон, който ще премине доста на юг от България, ще обособи обилни валежи от сняг главно в Родопите, а на някои места в Гърция може да предизвика и бедствено положение", каза проф. Рачев.

"В четвъртък ни очаква леко омекване на времето, но няма да е колкото първите дни на февруари", обясни той.

Пролетта се очаква да бъде нормална, с нормални температури март, април и май месец.

Жълт код е обявен за цялата страна заради мразовитото време.

В планините лавинната опасност остава висока. Въпреки студа, не липсват туристи, но спасителите предрупреждават, че те трябва да са много добре екипирани.

"Най-важното е да имат няколко ката дрехи, да не са облечени със супер дебела дреха, а по-добре да е няколко ката хубава дреха и когато усещат, че много им става студено, просто да не спират да правят упражнения и когато спасителите им кажат да стоят на едно място, за да не се губят още повече, да не спират да правят упражнения, за да могат да загряват тялото", съветва Радослав Наков - планински спасител - ПСС Кюстендил.