Завод от нов тип поглъща въздуха във вулканичен масив в Исландия, след което го капсулира в подземен базалт, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Огромният завод е най-големият от този тип в света.

Пилотният проект се различава от традиционното улавяне на парниковия газ от комините на промишлените предприятия. Инсталацията е с площ 1700 св. м. Открита е през септември от швейцарския стартъп "Клаймуъркс" в сътрудничество с исландското предприятие "КарбФикс" и "Он Пауър" - операторът на близка геотермална централа.

Събраният въздух се затопля до 100 градуса Целзий.

Така се освобождава чистият газ, който се отделя от примесите и по подземна тръба се насочва към устройства, инжектиращи го разтворен във вода под високо налягане в базалтовата скала на дълбочина от 800 м до 200 м.

Когато сместа от вода и газ проникне в порестата скала, тя се втвърдява заради химическа реакция с калция, магнезия и желязото, съдържащи се в нея. Така въглеродният двуокис се инкрустира под формата на бели кристали в малките пори на кафявата скала.

Методът дава възможност за две години да бъде възпроизведен процес, за който при нормални условия са необходими стотици хиляди години.

Според Тома Ратуи, главен инженер от "КарбФикс", това е най безопасният начин за съхраняване на въглеродния двуокис