Висока е лавинната опасност в планините у нас заради рязката промяна в температурите и редуването на топло и студено време. Блокираните 10 автомобила между хижите "Бъндерица" и "Вихрен" ще бъдат прибрани от собствениците им след като премине лавинната опасност.

"Има спонтанно паднали лавини, отиването в тези райони би било рисково, ако не спазваме правилата. Пролетните лавини са характерни с по-ниската си скорост на движение, с големи буци късове тежък сняг", заяви Атанас Уков от Планинската спасителна служба в Банско пред БНТ.

"Там има около 2000-3000 кубика сняг и разчистването няма да стане за час-два, със сигурност ще трябва да качим тежка техника, ще направим лавинно отцепване с радиостанции, това са блокирани коли, няма бедстващи хора. В тези условия на снеговалеж ще бъде трудно да предприемем каквито и да е действия и да излагаме хора на риск, веднага щом времето се пооправи и имаме видимост, ще направим обследване на лавинната опасност и ще предприемем действия за почистване на пътя, за да могат хората да си вземат колите и да си ги приберат", допълни Стойчо Баненски, заместник-кмет по строителството на Банско.

По думите му са поставени знаци в района.