Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 32 и 37 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите й, тази година през юни у нас се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - около 23 градуса, за високите полета - между 17 и 19 градуса, а за планините - между 3 и 12 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 130 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със сравнително студено време. На много места в страната ще има краткотрайни валежи, след обяд интензивни, с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. През втората половина на първото десетдневие на юни температурите бързо ще се повишат. Ще има повече слънчеви часове, на места и следобедни краткотрайни превалявания.

В началото на второто десетдневие на юни температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и с гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне.

През третото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат, прогнозира Анастасия Кирилова.