Студеният фронт, когото очакваме в следобедните часове, в момента се намира на територията на Сърбия, в северната и област Войводина.

Там вече има гръмотевични бури, в ход е чувствително захлаждане и духа силен и бурен север-северозападен вятър.

След няколко часа процесът ще достигне нашата страна.

Най-рано, в ранните следобедни часове, ще го усетят във Видинско, малко по-късно - и другите северозападни райони, а по-късно след обяд и столицата и централните части на страната. Колкото по-късно през деня пристигне той на съответните места, толкова по-топла въздушна маса ще срещне и валежите ще бъдат по-силни.

Най-много дъжд и гръмотевици ще има в северозападните райони без най-ниските крайдунавски части, Монтанско и Врачанско, а привечер и преди полунощ и в централните части на страната около Балкана.

В тези райони валежните количества ще бъдат на места около и над 20-30 литра на квадратен метър само по този процес.

Около полунощ явленията ще се наблюдават в централните, източни и югозападни части на страната.

Днес максималните температури все още ще бъдат високи, до 33, 34 градуса. След обяд, с нахлуването на по-хладния въздух бързо ще се понижават и утре сутрин минималните ще са около и малко над 10 градуса.

През деня ще бъде много ветровито и прохладно, с температури от около 17, 18 по високите полета до 23, 24 в Дунавската равнина и  26 на места в Тракия. Преваляванията ще спрат почти навсякъде до обедните часове, освен на места в крайните южни и източни райони.

Облачността ще бъде променлива, а вероятност за слаби краткотрайни превалявания има само  в крайните южни и източни райони.

В неделя вятърът ще отслабне. Температурите денем ще достигнат стойности от 21 до 28 градуса. Променлива облачност, почти без валежи. Такива са възможни в Пирин и  Западните Родопи.

От двата почивни дни по-подходящ за планински туризъм е неделята. макар хладно и  все още ветровито, превалявания са малко вероятни, освен в Пирин и  най-западните части на Родопите. 

По морето също няма да бъде особено подходящо за плаж: ще бъде ветровито и хладно, често - и облачно. Не е изключен ъпуелинг заради западния вятър. Така се нарича процесът на изтласкване на по-топлите води от повърхността на морето навътре и замяната им с по-студени с десетина градуса такива от дълбочина.

В понеделник и вторник температурите ще се повишат още малко и ще стигнат по-широките рамки на нормалните за периода на годината стойности: от 23, 24 до 28, 30 градуса. 

Малко по-ниски стойности ще има на места в Западна и Югозападна България, заради неустойчивата атмосфера и мощните купесто-дъждовни облаци в тези части.

Там ще превали и прегърми, особено във вторник.

Почиващите в Гърция в началото на следващата седмица следват да имат предвид, че в южната ни съседка през първата половина на следващата седмица ще има мощни гръмотевични бури, градушки и интензивни превалявания от дъжд, особено в северната и част.

Умерено неустойчива атмосфера ще има над страната ни към средата на седмицата, но температурите ще бъдат в рамките на обичайните за сезона.

Стабилизиране, с повече слънце и по-малко превалявания след обяд, моделите очакват през последните 2-3 дни на месеца и в началото на юли.