Затоплянето в Арктика в резултат на климатичните промени е увеличило броя на полярните вихри и така студен въздух от север нахлува в централните и източни щати на САЩ в ледена вълна, сочат резултати от изследване, цитирано от Асошиейтед прес и АФП.

Те бяха публикувани в сп. "Сайънс" и за първи път показват връзка между промените в климата в полярния район и ледената вълна в средата на февруари, която доведе до срив в електрозахранването в Тексас, уби повече от 170 души и причини щети за поне 20 милиарда долара.

Полярните вихри обикновено задържат ледения въздух в арктическия район. Но по-топлото време ги отслабва и им позволява да се разширяват и да се придвижват на юг.

Броят на отслабването на силата им годишно се е увеличил повече от два пъти от началото на 80-те години досега, каза ръководителят на изследването Джуда Коен, експерт по зимните бури в американската компания "Атмосферик инвайронментал рисърч".

Той отбеляза, че е поуката от анализа на резултатите е, че от глобалното затопляне може да се очаква неочакваното, точно както бързо затоплящата се Арктика води до екстремни студове толкова на юг, чак до Тексас.

Климатолозите все още обсъждат как и дали глобалното затопляне засяга студените вълни - те знаят, че затоплянето намалява общия брой студени дни, но все още се опитват да установят дали то води до по-дълбоки студове.

Изследването на Коен е първото, което използва измервания на промените в атмосферата, за да обясни феномен, който климатичните модели отдавна опитват да разгадаят.

То дава "потенциално по-проста интерпретация на случващото се", каза климатологът Майкъл Ман от университета на Пенсилвания, който не участва в изследването.

Когато районите северно от Англия и около Скандинавския полуостров се затоплят повече, отколкото зоните около Сибир, това премества полярните вихри на изток и студеният въздух се движи от Сибир на север към полярния район и след това на юг към централните и източни щати на САЩ.

Според климатоложката Дженифър Франсис от Центъра за изследване на климата "Уудуел" в Кейп Код, ледената вълна в Тексас през февруари 2021 г. е пример за връзката между промените в Арктика и студените фронтове на юг.