Жълт код за потенциално опасно време и снеговалеж е обявен за 22 области в Западна, Централна, Северна и Южна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Перник, София-град, Софийска, Пловдив, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян.

Проходът "Петрохан" е проходим при зимни условия, въпреки че сняг вали от над 14 часа и е натрупала около 20-сантиметрова снежна покривка. "На терен работят 28 снегопочистващи машини. Пътната мрежа на територията на област Монтана е проходима при зимни условия", заяви в ефира на "Здравей, България" инж. Мария Страхилова от АПИ, Монтана.

В северозападните и планинските райони валежите ще са от сняг, ще се образува и снежна покривка. В останалата част от Северна България, както и в югозападните райони, валежите ще са от дъжд и сняг. Вечерта и там ще преминат в сняг, ще се образува и снежна покривка, прогнозират синоптиците от НИМХ.

В Предбалкана и Лудогорието ще има условия са преспи и навявания. До полунощ ще се образува снежна покривка от 5 до 20 см, в Добричка област - 2-5 см. В област Варна ще има значителни валежи само от дъжд, с количества 20-25 mm. За област Добрич е в сила и жълт код за силно вълнение и вятър над морето.

Във връзка с метеорологичната прогноза за понижаване на температурите и очаквани снеговалежи над по-голямата част от страната, Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Машините на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид.  За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.