След временно спиране, днес след обяд отново ще завали, като до вечерта дъждът ще обхване цялата страна. Значителни ще са валежите в Родопите и масивите в Централна и Източна България.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 4 области в страната - Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив.  Количествата ще достигнат до 25-30 литра на квадратен метър, а на отделни места и повече.

В западната част на страната ще се показва и слънце. Минимални температури - от 0° до 5°, максимални - от 4°-5° в северозападните райони до около 10° в източните.

В планините ще е облачно и мъгливо. След обяд ще започнат валежи от дъжд, а над 1500 метра ще вали и сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 1°.

Валежите спират, идват мъгли

В понеделник валежите ще продължат, на повече места и повече по количество ще са в Централна и Източна България. В северозападните райони и високите полета има, макар и малка, вероятност да превали и сняг. Във вторник облачността ще започне да намалява. През следващите дни в равнинната част от страната ще бъде мъгливо и там ще остава по-студено. В планинските райони ще има повече слънце и ще бъде сравнително топло.

 Ще бъде сравнително топло, сутрин температурите ще са около нулата, през деня около 10 градуса.

Зимата ще бъде нормална и ще могат да се напълнят язовирите, прогнозира в сутрешния блок на Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

Според климатолъг времето е нормално за този период от годината. При валежите е изпълнена нормата.

В края на предстоящата седмица ще има добри условия за ски. В ниското обаче е несигурно дали ще има сняг.

"Сняг по пистите ще има. 40-50 см е новият сняг по високите места в планините. Ще стане по-студено, оръдията ще започнат да работят", прогнозира още Георги Рачев.

Той посъветва тези, които могат да си го позволят, да пътуват в планината по празниците. Там ще бъде слънчево, но и снежно.

Още за седмичната прогноза вижте прогнозата на Dir/bg >>