В ексклузивен материал "Гардиън" пише, че е получил документи, които показват, че "лидерите на африканските държави вероятно ще използват следващата среща на върха на ООН за климата през ноември, за да настояват за нови мащабни инвестиции в изкопаеми горива в Африка".

Той добавя: "Гардиън" се е запознал с технически документ, изготвен от Африканския съюз, включващ повечето африкански държави, за "втората извънредна сесия на специализирания технически комитет по транспорт, трансконтинентална и междурегионална инфраструктура и енергийния комитет" - среща на министрите на енергетиката, която се проведе чрез видеоконференция от 14 до 16 юни.

Документът от пет страници и придружаващото го обяснение от 25 страници показват, че много африкански държави подкрепят обща позиция, която ще послужи за основа на преговорната им позиция на срещата на високо равнище на ООН по въпросите на климата COP27, насрочена за ноември тази година в Египет, и която ще доведе до настояване за разширяване на производството на изкопаеми горива на целия континент.

В документа се посочва: "В краткосрочен и средносрочен план изкопаемите горива, особено природният газ, ще трябва да играят решаваща роля за разширяване на достъпа до съвременна енергия в допълнение към ускоряването на въвеждането на възобновяеми енергийни източници."

Той продължава: "Държавите - членки на Африканския съюз, ще се срещнат отново тази седмица в Адис Абеба, за да потвърдят позицията, която ще бъде заета. Очаква се те да заявят, че на Африка трябва да бъде позволено да се възползва от своите запаси от изкопаеми горива, както вече са направили богатите страни, и че развитите страни, напротив, трябва да поемат инициативата за рязко намаляване на своите емисии.

Въпреки това природозащитници от целия континент се опасяват, че експлоатацията на газ и нефт в Африка ще наруши глобалните цели за климата, ще попречи на развитието на възобновяемата енергия в Африка и вместо да се използва в полза на обикновените хора, ще обогати мултинационалните корпорации, инвеститорите и елита в някои страни."

The Guardian цитира Мохамед Адоу, директор на тинк-танка Power Shift Africa: "Африка е благословена с изобилие от възобновяема енергия - слънце и вятър. Африка не трябва да бъде окована със скъпи изкопаеми горива за десетилетия".

Междувременно "Файненшъл таймс" публикува "голямо четиво" на тема "защо гладът в Мадагаскар е тревожен сигнал за планетата".

В статията се казва: "ООН го нарича първия в света глад, предизвикан от климатичните промени. Правителството на Мадагаскар се съгласява, че той е резултат от начина на живот на Запада, който се захранва с въглеродни емисии.

Редица учени и експерти не са съгласни с това, като твърдят, че той всъщност е следствие от бедността и лошото управление.

За жителите на южен Мадагаскар, които не са наясно с международния фурор, той е известен просто като кере - гладът."