Индонезия ще продължи да изгражда нови електроцентрали на въглища въпреки неотдавнашната сделка за 20 млрд. долара с групата на индустриализираните държави Г-7, която ще й помогне да премине към чиста енергия, съобщава Mongabay.

Той добавя: "Активистите твърдят, че това поставя сделката, известна като Партньорство за справедлив енергиен преход и подписана на срещата на върха на Г-20, на която Индонезия беше домакин по-рано този месец, на ръба на провала, преди още да е стартирала...

Съгласно сделката - най-голямото досега партньорство за финансиране на борбата с изменението на климата - Индонезия ще се стреми да ограничи емисиите си от енергийния сектор до 2030 г., по-бързо от първоначалната цел за 2037 г., и да произвежда 34 % от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г.

Но индонезийското правителство все пак ще разреши изграждането на нови въглищни централи с общ капацитет от 13 гигавата, които вече са обявени на търг.

Планът е заложен в 10-годишния енергиен план на страната за периода 2021-2030 г.

От решаващо значение е фактът, че през 2022 г. президентът Джоко Уидодо издаде наредба, която дава зелена светлина за изграждането на т.нар. въглищни централи за собствени нужди, които се изграждат специално за снабдяване на определени индустрии, а не за захранване на мрежата."

Отделно от това Блумбърг отразява развитието на Партньорството за справедлив енергиен преход, което Южна Африка подписа на COP26 в Глазгоу със САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция и Европейския съюз: "Южна Африка, след като си осигури 8,5 млрд. долара финансиране за борба с климатичните промени от някои от най-богатите страни в света, води преговори с допълнителни държави, които да ѝ помогнат да намали зависимостта си от въглищата, заяви министърът на околната среда Барбара Крийси."

Тя е цитирана да казва: Сега ще направим кръга по-голям и ще включим и други държави, които биха искали да допринесат за инвестиционния план JET." "Имахме няколко двустранни срещи, на които беше проявен допълнителен интерес.

Междувременно Ройтерс пише, че "ръководители на компании от 20 големи икономики смятат, че конфликтът в Украйна по-скоро ускорява темпото на прехода към по-чиста енергия, отколкото да го забавя, сочи проучване на базираната във Великобритания адвокатска кантора Ashurst".