Средната температура на въздуха в Северното полукълбо през лятото на 2019 г. (юни-август) е най-високата за периода на редовните метеорологични наблюдения.

Руският хидрометеорологичен център и Националният център за изследвания на океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) съобщиха, че средните температури на въздуха за юни и юли 2019 г. в Северното полукълбо на Земята са най-високите в историята. 

Същият резултат беше получен и за току-що завършилия август.

В резултат лятото на 2019 г. се оказа най-топлото в Северното полукълбо за почти 130 години редовни наблюдения на времето на планетата. Както обикновено, напоследък най-голям принос за това постижение имат северните и умерените ширини.

В Русия, от Таймир до Чукотка и Източен Сибир, средните летни температури надвишават нормата с 2 до 4 ° и повече. Същият резултат е налице в Арктическия регион в Източна Канада, в Гренландия и в Аляска

Снимка: ГМЦ РФ

В Русия, от Таймир до Чукотка и Източен Сибир, средните летни температури надвишават нормата с 2 до 4 ° и повече. Същият резултат е налице в Арктическия регион в Източна Канада, в Гренландия и в Аляска. С 2 ° или повече, нормите са надвишени в по-голямата част от Европа, Близкия и Близкия Изток, Закавказието, в страните от Северна Африка и Мексико. 

Нашата страна също попада в доста топло "петно" с аномалия над 2 градуса, за което имахме отделен материал вчера.

В Арктика и отделно в Аляска, това беше най-горещото лято в историята, а в Сибир, на север от Далечния Изток и на север от Африка средните летни температури повтаряха предходните максимуми, установени по-рано в предишни години за същия период.

В Русия ненормално горещото лято в Сибир и на арктическото крайбрежие в източната част на страната беше в контраст на студеното време в по-голямата част от европейската територия, както и в Приморието и Сахалин. В резултат на това в Русия като цяло средната лятна температура е на границата на първата и втората десетка най-високи стойности.