Въздействието на климатичните промени се насочва към "неизследвани територии на разрушение", предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който представи нов доклад, в който се излагат мащабите на последиците от нарастващите емисии.

Това съобщава MailOnline. В доклада "United In Science", който се координира от Световната метеорологична организация (СМО), се казва, че в него са "събрани най-новите научни данни, свързани с изменението на климата, въздействията и реакциите" и тази година се разкрива, че светът "преживява все по-високи глобални температури и разрушителни наводнения, суши и горещини, предизвикани от климата".

South China Morning Post пише, че според доклада има 93% вероятност средната глобална температура да надмине рекордно високата стойност, установена през 2016 г., поне през една от следващите пет години.

Ройтерс отбелязва, че въпреки спада в емисиите по време на блокирането заради коронавирусите, предварителните данни разкриват, че глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2) през първата половина на тази година са били с 1,2% по-високи, отколкото през същия период на 2019 г.,  тъй като изкопаемите горива все още се изгарят в големи количества.

Прес асосиейшън допълва, че поетите през миналата година ангажименти на държавите за ограничаване на емисиите няма да задържат глобалното затопляне до амбициозната граница от 1,5C, определена в Парижкото споразумение. В него се казва, че амбицията на тези ангажименти трябва да бъде седем пъти по-висока, за да се ограничи затоплянето до 1,5C, и четири пъти по-висока, за да се постигне по-малко строгата цел от 2C.

Според "Гардиън", който посочва наводненията в Пакистан, горещите вълни в Европа и условията, близки до глада, в някои части на Африка, човечеството е в опасност да провокира "критични точки" в климатичната система, които ще означават по-бързи и в някои случаи необратими промени.

Той цитира Гутериш, който казва: "Няма нищо естествено в новите мащаби на тези бедствия. Те са цената на пристрастяването на човечеството към изкопаемите горива".