Арктическият морски лед достигна годишния си спад на 19 и 23 септември, съобщиха експерти от Националния център за данни за сняг и лед (NSIDC) и NASA. Анализът на сателитните данни показва, че ледените площи  в Арктика са намалели до 4,59 милиона квадратни километра.

Снимка: НАСА

Промените в леда на Северния ледовит океан са сезонни: през есента и зимата площта расте, а през пролетта и лятото - намалява. Но през последните десетилетия повишаването на температурата доведе до значително намаляване на лятното и зимно ледено покритие. Намаляването му в Арктика в крайна сметка ще се отрази на климатичните условия на планетата и океанската циркулация.

Картата показва размера на ледената покривка на Арктика, според сателитните измервания от 29 септември. Определя се като общата площ, в която концентрацията на леда е най-малко 15%. Жълтият контур очертава средната площ на морския лед през септември 1981-2010.

 

Времето в Арктика през това лято беше променливо: в някои райони температурата беше над средната и се наблюдаваше активно топене, докато останалите райони останаха по-хладни от обикновено.

Един от най-забележителните черти на сезона тази година беше повторното отваряне на дупка в леда северно от Гренландия, а там обикновено е най-старият и дебел арктически морски лед.

Според учените комбинацията от тънък лед и южни топли ветрове са допринесли за унищожаването на морския лед в този район. Новооткритата вода абсорбира слънчевата светлина и затопля океана, а това ще повлияе на темповете на растеж на морския лед тази есен. Образуването на полиниите също засяга местната екосистема, включително популациите от тюлени и полярни мечки, които се нуждаят от гъст покрит със сняг морски лед за живота и намирането на храната си.

В края на октомври НАСА ще отпразнува 40-годишнината от стартирането на спътника "Nimbus-7", койъо започна дългосрочните измервания  на полярните ледове от космоса. Сателитните измервания показват значителна регионална и междугодишна вариабилност и свиване на ледовете в Арктическия лед през 40-годишния период на наблюдение.