Както дир.бг писа още в началото на месеца, третата десетдневка на месец юни ще ни донесе усилващи се горещини.

Процесите, виновни за това, се определят от нарастване на атмосферното налягане западно и югозападно от нас, стартиращо траен пренос на тропични въздушни маси от Северна Африка, отначало през Иберийския и Пиренейски полуострови, а впоследствие - все по-директно.
Успоредно с това, постепенният прогрев на въздуха на север отдалечава от нас по-хладните океански въздушни маси, които ни разхлаждаха през последните уикенди.

Мнозина се оплакваха, че времето се разваля за уикенда. През тези и следващите почивни дни тази традиция ще бъде прекъсната.

Днес и утре все още ще имаме нормални за края на юни температури, от около 28 до 32, 33 градуса.
Стъпаловидното повишение на температурите ще започне в петък, когато на места на северозапад и юг температурите ще преминат 35 градуса.

Повишението ще продължи плавно от ден на ден и в средата на идната седмица на места в низините дневните стойности ще приближат плътно 40 градуса
.
Според предварителните прогнози, пикът на първата вълна на горещините ще бъде в последните дни на месеца, около 29, 30 юни, но по-конкретни прогнози за този период очаквайте в края на тази и началото на следващата седмица.

При всички случаи, трябва да бъдем готови за сериозни и продължителни горещини, тъй като 40-41 градуса още през юни не е толкова често явление, а лятото едва започва.

Много топло ще бъде и сутрин, с температури близки до и над 20 градуса, т.е на много места ще имаме т. нар. "тропични нощи", с минимуми по-високи от 20 градуса.
Ще бъде  и предимно сухо, макар в някои дни около планините да са възможни краткотрайни превалявания.

Времето ще бъде подходящо и за планински и най-вече за морски туризъм. По конкретни населени места следете съответните ни прогнози.