Идват още шест седмици зима, прогнозира мармотът Фил от Пънксътоуни, след като изпълзя от дупката си и изпълни задължението си в Деня на мармота, съобщи Асошиейтед прес.

"Приближени" на Фил от местен клуб ентусиасти събудиха прочутия космат метеоролог в 7 часа и 25 минути местно време в градчето Пънксътоуни, щата Пенсилвания в очакване да узнаят дали той ще види сянката си.

Снимки: АР/БТА

Легендата гласи, че ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Точно това се случи днес.

Скоро след обявяването на прогнозата един от приближените му сподели, че Фил му казал преди това: "След зимата очаквайте една от най-красивите и ярки пролети, които сте виждали".

Друг представител от близкото обкръжение на мармота отбеляза: "Понякога ни се струва, че всеки ден е един и същ с предишния, че денят се повтаря отново и отново. Денят на мармота ни показва, че монотонността завършва. Цикълът ще бъде прекъснат".

Денят на мармота продължава, но заради пандемията от новия коронавирус почитателите му не можаха да го видят на живо и да празнуват. Тази година събитието бе виртуално, а зрителите на място бяха манекени от картон. Повече от 15 000 души гледаха излъчването на живо онлайн, като в стрийминга бяха включени и кадри от предишни церемонии в Деня на мармота.

Снимки: АР/БТА

Членовете на клуба посрещнаха мармота при излизането му от дупката. "Изглеждаш чудесно", каза на Фил президентът на клуба му Джеф Лънди.

Стриймингът на живо от хълма Гоблърс Ноб край градчето, което се намира на около 100 километра от щатската столица Пистбърг, бе осъществен от туристическата служба на щата Пенсилвания.

Снимки: АР/БТА

Традицията за предсказване на времето на 2 февруари всяка година е от 1887 г.

И тази година, както се е случвало и преди, Фил даде прогнозата си по време на мощна снежна буря, поразила целия североизток на САЩ.

Фил от Пънксътоуни не е единственият известен космат метеоролог. Чък от Стейтън Айлънд трябва да обяви прогнозата си във вторник около 8 часа сутринта в зоопарка на Стейтън Айлънд, Ню Йорк. Събитието ще се излъчва във Фейсбук, тъй като зоопаркът е затворен.

И Чъкълс, официалният мармот на щата Кънектикът, ще прогнозира времето през годината от дома си - Детският музей Луц в Манчестър. Чъкълс Десети почина през септември миналата година и предстои да се види как изглежда новият официален мармот на щата на церемонията, която също ще се излъчва във Фейсбук.