Астрономическата пролет настъпи точно в 5:06 часа тази сутрин. Предимно слънчево ще бъде в днешния ден.

В деня на пролетното равноденствие денят е равен на нощта.

Астрономите обясняват, че когато Земята се движи около Слънцето, тя го прави под определен ъгъл. През по-голямата част от годината земната ос е наклонена или към Слънцето, или се отдалечава. Това означава, че слънчевата топлина и светлина попадат неравномерно върху северната и южната половина на планетата. По време на равноденствието земната ос и орбита се подреждат така, че двете полукълба получават еднакво количество слънчева светлина.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Минималните температури днес ще бъдат между минус 2° и 3°, по Черноморието - около 4° - 5°, а максималните - между 10° и 15°, в София - около 11°. Преди обяд ще е предимно слънчево. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. След обяд облачността ще е променлива, често значителна, но ще е почти без валежи.

В четвъртък ще се задържи със значителна облачност. В петък вятърът временно ще стихне и преди обяд на много места в равнините ще е мъгливо или с ниска слоеста облачност. В източните райони ще има и ръмежи. През почивните дни ще преобладава слънчево време. Ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планините е възможно да превали слабо. Затоплянето ще продължи и в неделя максималните температури ще са между 15° и 20°.