След горещото начало на седмицата, във вторник отново ни очакват жеги и високи температури. Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха жълт и оранжев код за опасно време в цялата страна. 

В Плевен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград е в сила оранжев код. Там е възможно температурите да достигнат до 39-40 градуса. В останалата част от страната е обявен жълт код и очаквани температури 35-38 градуса.

Синоптиците прогнозират три сериозни пика на жегата в следващите дни, когато термометрите ще показват над 40 градуса. Става дума за дните сряда (19 юли) и събота (22 юли) тази седмица и 26-27 юли - края на следващата работна седмица. 

В сряда максималните температури се очаква да са между 35 и 40-41 градуса, а в събота - дори с градус-два по-високи. В най-горещите точки на страната не са изключени и 42-градусови жеги. През останалите дни също ще е горещо - между 33 и 38, 34 и 39 градуса по Целзий.

Вчера, когато в цялата страна бе в сила жълт код, в Русе бе отчетен температурен рекорд за деня, като бяха измерени 40,5 градуса по Целзий на сянка. 

Заради сухото време съществуват високи рискове от пожари. Само за изминалото денонощие в страната са загасени общо 132 пожара, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Горещините в Европа 

Италия, която преживя горещ понеделник с температури, достигащи 43 градуса на места на остров Сицилия, също очаква пик на горещините днес. На остров Сардиния метеоролози прогнозират близо 48 градуса по Целзий, предадоха Франс прес и БТА. 

Вчера в Рим по обед на сянка температурите бяха 39 градуса по Целзий. В Агридженто в Сицилия и в Таранто в Пулия градусите бяха 43. Въпреки този летен ад, съчетан с висока влажност, много туристи посетиха архитектурните обекти в Рим. За Колизея и Пантеона дори имаше обичайните опашки, като хората чакаха въоръжени с бутилки вода и чадъри, за да се пазят от слънцето.

Горещият рекорд в Рим датира от август 2007 г., когато бяха отчетени 40,5 градуса по Целзий. За Италия горещият рекорд е от 11 август 2021 г., когато в Сиракуза в Сицилия бяха регистрирани 48,8 градуса по Целзий, което беше най-високата температура, отчитана някога в Европа.

Тези горещини се дължат на движение на така наречените клетки Хадли, характерни за Африка. В този случай може да се говори за тропикализация на климата, казва Клаудио Касардо, метеоролог и професор в Торинския университет. Той допълва, че допреди 40-50 години тези феномени бяха редки, а сега всяко лято температурите са все по-високи.

"Лятото, такова, което ние го познавахме, е в процес на изчезване. На негово място идва един период от годината, в който температурите стават адски и екстремните метеорологични събития връхлитат недпредсказуемо и бурно, казва Николас Лоцито, журналист от в. "Стампа", отговарящ за темите, свързани с околната среда. Очаква се в Италия горещата вълна да продължи цялата седмица.

Снимка: БТА/AП

Третата гореща вълна за това лято започна вчера и в Испания, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че в Испания в понеделник в 12 от 17-те автономни области националната метеорологична служба АЕМЕТ обяви предупреждение за опасност от големи горещини. 

В резултат на това улиците на много населени места бяха безлюдни, а плажовете - претъпкани, съобщиха испанската национална телевизия и други испански медии. Малкото хора, които вчера се осмелиха да излязат по улиците на Мадрид, където максималната температура на сянка бе 39 градуса, се опитаха да се разхладят с вентилатори, чадъри и бутилки студена вода.

За разлика от първите две горещи вълни, този път вниманието е насочено не само към автономната област Андалусия и части от областите Каталуния и Навара, но за първи път и към популярната сред туристите Палма де Майорка, за който има прогнози за особено високи температури.

На Балеарските острови от вчера е много горещо, като в следобедните часове на централния плаж "Плая де Палма" бяха измерени 36 градуса. За днес АЕМЕТ обяви най-високата червена степен на опасност за северната, североизточната и централната част на острова.

В град Инка, разположен на около 30 километра североизточно от столицата Палма, се очаква термометърът да стигне до 44 градуса, според експертите. Това ще бъде най-високата измерена температура там за тази година. На "Плая де Палма" днес и утре се очакват температури до 38 градуса.

По данни на АЕМЕТ в Испания се регистрират все по-силни горещини. Експертите обясняват това с предизвиканите от човека климатични промени, които увеличават екстремните метеорологични явления.

ИЗБРАНО