Гигантските тигрови питмони, бивши обитатели само на блатата на парка Everglades в Южна Флорида, избират все по-често гъсто населените райони на полуострова, съобщава WBBH / WZVN.

Местните жители все повече се срещат с големите змии в близост до градовете, където те никога досега не са се срещали.

Биологът Джо Уайлевски отбелязва, че змиите вече са се заселили на западния бряг на региона и вероятно ще продължат да се разпространяват в други големи райони.

Питоните принадлежат към семейството на неотровните змии. Те се хранят предимно с бозайници, понякога достатъчно големи, както и с птици, гущери и гризачи. Плячката си те хващат със зъби, удушават я, стягайки я в кръг с тялото си и я преглъщат цяла.

За тигровите питмони е характерна дължина от 3,7 метра, въпреки че някои индивиди достигат почти 6 метра. Видът е широко разпространен в Югоизточна Азия, а във Флорида се е появил преди около 30 години.

Американските питони са  отглеждани в националния парк Everglades, който заема една четвърт от полуострова.

Местната фауна не е била готова за притока на външни за екосистемата хищници, които я унищожават.

За да се намали броят на инвазивните видове, държавата многократно е провеждала ловни състезания. Миналия месец в района беше открит триметров тигров питон, който поглъщаше белоопашат елен, значително надхвърлящ теглото му. Учените са забелязали това за първи път.