Септември е първият календарен есенен месец, но през последните десетилетия-две твърде често в температурно отношение той се явява продължение на август, поне в протежение на минимум една декада или дори две, от своите 30 дни.

Напомняме, че в климатологията е прието есента да започва от 1 септември и  да продължава до края на ноември и не бива да се бърка с астрономическите рамки на сезоните, които се фиксират от съответните положения на Слънцето.

Какъв ще бъде предстоящият септември?

>>>>Виж галерията с карти и прогнози>>>>

Част от отговора вече е налице в краткосрочните прогнози. До 4-5 септември ще се задържат твърде високите дори за август, а камо ли за есенния септември, температури. В низините стойностите на места и в някои дни ще достигат 34, 35 градуса. След това, според моделите ще последва съвсем плавен спад до около 30, 32 в най-горещите места, в рамките на втората половина на първата десетдневка на месеца.

Тук трябва да спрем да следим краткосрочните прогнози и да хвърлим око на прогнозите на световните метеоцентрали.

Без изключение, те предвиждат средномесечните температури през септември да бъдат в рамките на нормалните, но с до градус отгоре (т. нар. "норма плюс") или малко над нормата.

Имайки предвид, че до към десето число месецът ще е натрупал значителна положителна аномалия, примерно в рамките на поне 3-4 градуса, за да слезе под норма, в останалите дни от месеца температурата трябва да се задържи с толкова, но под нея. Това не е невъзможно: случи се през 2008 година с адски юлски жеги до 13 септември и доста хладен период почти до края на месеца. Тогава, обаче, месецът едва влезе в норма и в никой случай средно не беше хладен като цяло. 

Както можете да видите на картите в галерията (ето един пример)

Очаквани месечни температури, според стария модел на китайския Пекински КЦ

Снимки: SEEVCCC, CPC, APEC

в температурно отношение страната ни се намира на едно малко петно в Югоизточна и Централна Европа, с нормални или леко наднормени температури, но е оградена отвсякъде от значително по-наднормени региони.

>>>Останалите карти и поясняващ текст може да видите в галерията>>>

С валежите нещата стоят по-особено. Моделите предвиждат околонормални такива, но прогнозирането на валежите е в пъти по-трудно на месечна база -  заради промяната в климата, както е ясно видимо през последните години, валежите са неравномерни и като количества, но и по региони, но в замяна на това - често много обилни, при което дори 2 или 3 месечни норми могат да паднат за 24 или 36 часа. Затова, прогнозата за очакваните количества месечни валежи трябва да се гледа с едно наум - горните пояснения.

Накрая, накратко и актуалната към момента месечна прогноза на НИМХ, налична на сайта им под линк "сезонни прогнози". Кратките изречения за септември са напълно в тон с общия дух на изредените световни метеоцентрали: Септември се очаква да бъде с нормални или малко над нормалните температури и с валежи около нормалните. По-подробната месечна прогноза на националния институт ще бъде налична, както обикновено, на сайта им в следващите дни до края на месеца.

В резюме: Септември, с голяма вероятност няма да поднесе кой знае какви изненади. През последните десетина години месеците с отрицателна аномалия буквално се броят на пръстите на едната ръка и точно този септември едва  ли ще бъде сред тези изключения. Валежите, според всички източници, ще бъдат вероятно в рамките на или около обичайните за месеца.

Напомняме, че месечните прогнози имат ориентировъчен характер. За да бъдете в час с очакваното време, следете винаги актуалните ни и точни краткосрочни прогнози.